Ventilatie

Ventilatie

Sinds 2006 is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw en grondige renovaties. Een terechte beslissing want een goed geïsoleerde woning zonder ventilatie zorgt voor heel wat problemen. Zo kunnen er vochtproblemen en schimmels ontstaan wat nefast is voor de gezondheid. Ontdek hier de verschillende soorten ventilatiesystemen.

Het belang van ventilatie in uw woning

Om comfortabel en gezond te leven heeft een mens 20 kubieke meter verse lucht per uur nodig. Wanneer je woning onvoldoende verse lucht aanlevert zal je dus steeds opnieuw dezelfde, vuile lucht inademen. Bij oude woningen is dit vaak geen probleem omdat de lucht langs gaten en kieren vernieuwd wordt. Gaan we echter gaan kijken naar nieuwbouwwoningen en grondige renovaties dan zullen we zien dat de luchtkwaliteit ondermaats is. In deze gevallen zal je beroep moeten doen op een automatisch ventilatiesysteem dat verse lucht zal aanvoeren en vervuilde lucht zal afvoeren. Het correct ventileren van een gebouw zal niet alleen een gunstige impact hebben op de gezondheidstoestand maar ook vochtproblemen en muffe geurtjes tegengaan. Een overzicht van de verschillende ventilatie units:

Soorten ventilatiesystemen

VENTILATIESYSTEEM A

Natuurlijke luchtafvoer en luchtaanvoer
Systeem A is een installatie waarbij geen mechanische hulp nodig is. De verluchting gebeurt op natuurlijke wijze via ingebouwde ventilatieroosters in de ramen. De luchtdoorlaatbaarheid van deze roosters kan je manueel aanpassen. Om voldoende verse lucht in de woning te laten circuleren is het belangrijk voldoende doorvoeropeningen te voorzien onder de deuren of in de muren. Vervuilde lucht kan afgevoerd worden via een verticaal ventilatiekanaal in de badkamer of keuken (vochtige ruimtes).

VENTILATIESYSTEEM B

Natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchttoevoer
Een natuurlijke toevoer van lucht is niet altijd vanzelfsprekend. Soms is er teveel omgevingslawaai, heb je kamers zonder ramen of zit je ingesloten in een appartementsgebouw. In dat geval kan je verse lucht mechanisch laten aanvoeren. Zo heb je een gecontroleerde toevoer van verse buitenlucht dat via een ventilator doorheen de woning wordt gestuwd. De afvoer en circulatie van de lucht gebeurt op dezelfde wijze als bij een systeem A.

VENTILATIESYSTEEM C

Natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer
Wanneer je de woning reeds grondig gerenoveerd hebt is het niet altijd mogelijk om de vuile lucht op een natuurlijke manier af te voeren. In deze situatie kan je een ventilatiesysteem met een mechanische luchtafvoer plaatsen. Hierbij wordt de vochtige en vervuilde lucht aangezogen via luchtkanalen in vochtige kamers zoals de keuken en badkamer. Bij het klassieke C-systeem zal de luchtaanzuiging continu gebeuren. Het C+ systeem is zelfregelend en ververst de lucht enkel indien nodig.

VENTILATIESYSTEEM D – BALANSVENTILATIE

Mechanische luchtafvoer en mechanische luchtaanvoer
Het systeem D is van begin tot einde een volledig gecontroleerd systeem. Dit wil zeggen dat de ventilatie compleet automatisch gestuurd wordt. Een netwerk van leidingen doorheen de woning verdeeld deze lucht via ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de verschillende luchtstromen elkaar kruisen. Dit principe wordt ook wel balansventilatie genoemd. Ventilatiesysteem D is heel efficiënt en bijzonder energiezuinig aangezien ze de warmte gaan recupereren.

ZEHNDER

Voor ventilatiesystemen werken wij met Zehnder.

Gratis advies

De kans is groot dat u graag wat advies inwint van een specialist. Renoveren of bouwen? Wij adviseren u bij de keuze van een passend ventilatiesysteem.

Wist u dat u uw ventilatie ook kunt gebruiken i.c.m. een warmtepomp? Voor uw e-peil kunnen dit bijvoorbeeld belangrijke punten zijn.


Ja, ik wil graag advies

Waarom kiezen voor

BE SANITAIR?

OPVOLGING DOOR ZAAKVOERDER

OPGELEID PERSONEEL

PERSOONLIJKE AANPAK

Wil u snel een antwoord op uw vraag? Vul ons contactformulier in en wij contacteren u zo snel mogelijk met een passend antwoord.

Telefoon

Adres

Zavelheide 7B
2200 Herentals